ابراز امیدواری عربستان به تداوم مذاکرات با ایران برای صلح منطقه
بهگزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، این نشست به ریاست سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان، برگزار شد.
پرسش: شورای وزیران عربستان سعودی روز سهشنبه ۲۳ اسفند در نشست خود ابراز امیدواری کرد که «گفتوگوهای سازنده» با ایران در جهت منافع هر دو کشور و همچنین بهبود صلح منطقهای و جهانی ادامه یابد.
بهگزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، این نشست به ریاست سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان، برگزار شد.
طبق این گزارش، شورای وزیران عربستان سعودی ابراز امیدواری کرد، «گفتوگوهای سازنده بر اساس ارکان و مبانی مندرج در توافقنامه به نحوی که به نفع دو کشور و کل منطقه باشد و صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را تقویت کند، تداوم یابد».
ایران و عربستان روز ۱۹ اسفند امسال در پکن اعلام کردند که در نتیجه میانجیگری رئیسجمهور چین و پس از مذاکرات چند روزه علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی با همتای سعودی خود، مساعد بنمحمد العیبان، دو کشور تصمیم به تجدید رابطه گرفته و تا دو ماه دیگر سفارتخانه و سایر مراکز نمایندگی خود را در کشور مقابل، خواهند گشود.
متن این بیانیه سهجانبه به شرح زیر است:
«در پاسخ به ابتکار شایسته جناب آقای شی جینپینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتوگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفتوگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تاکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست دکتر مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتوگوهای انجام شده بین دو طرف در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ خورشیدی (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتوگوهای انجام شده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.
در نتیجه گفتوگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند.
وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات میکنند.
دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقتنامه همکاریهای امنیتی امضا شده در تاریخ ۱۳۸۰.۱.۲۸خورشیدی برابر با ۲۰۰۱.۴.۱۷ میلادی و نیز موافقتنامه عمومی همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، سرمایهگذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضا شده در تاریخ ۱۳۷۷.۳.۶ خورشیدی برابر با ۱۹۹۸.۵.۲۷ میلادی توافق کردند.
سه کشور اراده قاطع خود را جهت بهکارگیری تمامی تلاشها برای تقویت صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی اعلام میکنند.»
درهمین حال علی البیدر، یک تحلیلگر عراقی معتقد است که کشورش یکی از «بزرگترین منتفعین» از احیای روابط ایران و عربستان است، زیرا بغداد در سالهای اخیر زیر فشار سنگین رقابت بین دو کشور بود.